A gasztronómia nem csupán arról szól, hogy pótoljuk az elvesztett energiát. Nem véletlen rajonganak oly sokan a hazai és nemzetközi konyhaművészetért. Az igazi gasztrorajongók csak úgy lubickolnak a ma már elérhető széles körű alapanyagok között, és így a különféle izgalmas fogások kínálatában, melyeket akár az otthon kényelmében is elkészíthetik. Azzal azonban még mindig túl kevesen értenek egyet, hogy a húsmentes étkezés hatása előnyösen befolyásolja az egészséget.
A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a húsfogyasztás visszaszorítása, a vegetáriánus vagy például a vegán étrend egyre nagyobb figyelmet kap. Nem csak egyfajta trendről van szó esetükben, hanem sokkal inkább az egészség megőrzésének eszközéről. Sokan úgy gondolják, hogy nem tudnak, és nem is akarnak lemondani az állati eredetű alapanyagokról. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy mindenkinek saját döntése, mennyire teszi ezt meg, mit fogyaszt a mindennapokban, és miről mond le önszántából.
Élet másoknak való ártás nélkül
Az elhivatott és másokat meggyőzni kívánó vegánok ideje lejárt. Sőt, az alapvetően életmódként is számon tartott vegánságot előnyben részesítők napjainkban gyakran kellemetlenül is érzik magukat azért, mert például egy vendégség vagy étteremlátogatás alkalmával rákérdeznek, milyen alapanyagból készült egy-egy fogás. A másoknak való ártás nélküli lét sokkal többről szól azonban, mint csupán arról, milyen alapanyagok kerülnek a tányérra.
Húsmentesség az egészség megőrzéséért
A húsmentes étkezés hatása mellett sokan éppen azért döntenek, mert szeretnének fogyni, jobb egészségügyi értékeket elérni, vagy egészen egyszerűen emésztőrendszeri megbetegedés indokolja a váltást. Vannak, akik a tojást, tejterméket vagy például a mézet engedélyezik maguknak, mások a vegánság hívei, és elutasítanak mindent, ami az állatok kizsákmányolásával függ össze.
Csökkentsd az ökológiai lábnyomod!
Természetesen nem mehetünk el környezetvédelmi szempontból sem a húsmentes étkezés hatása mellett. Ha például egy kilogrammnyi vörösbabból szeretnénk fehérjéhez jutni, akkor tízszer kevesebb vízre van szükség a termesztéshez, mint egy kilogrammnyi marhahúsból származó fehérjéhez. A fenntartható fejlődés nem elhanyagolható téma, érdemes azt is átgondolni, mekkora ökológiai lábnyomot hagysz maga után.
A húsfogyasztásra a vegánok egyfajta agresszióként is tekintenek, és elkerülnék azt, hogy bárkinek is ártaniuk kelljen az étkezés érdekében. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy ma már egyszerűen és megfizethető áron hozzáférhetőek olyan alapanyagok, amelyekből a húsos fogásokra megszólalásig hasonló ételek készíthetőek. Legyen szó akár ragukról, fasírtokról, a növényi alapanyagok remek lehetőségeket rejtenek magukban.
Gyakran felmerülő téma, hogy a húsmentes étrend hatása egyet jelent a B12-vitamin hiányával. Nem csak étrend-kiegészítővel lehet azonban pótolni ezt a húsokban is megtalálható mikrotápanyagot, hanem növényi alapanyagok is bőségesen tartalmazzák a vitamint. A vérképzéshez, a szellemi és fizikai erőnléthez nélkülözhetetlen B12-vitamin ugyanis elérhető például a gabonapehelyben, a szójatejben, vagy például az étrend-kiegészítőként is szolgáló shitake gombában.